Sivas 1 Şubesi

İslam ve istiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz

İmanı, mücadele azmi, söz kudretiyle kendisini milletimizin varlığına adayan, İstiklal Marşı ile nesillerin ruhunu ateşleyen, azmini, idealini canlı tutan, naif, dürüst, aydın, âlim, iman ve İslam şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz.

Mehmet Akif, şiirleriyle, fikirleriyle, aksiyoner şahsiyetiyle milletimizin varoluş mücadelesine kendisini adamış bir abide; kültür coğrafyamızın bütün zenginliklerini ve medeniyet değerlerimizi yaşayarak kimliği ve kişiliği teşekkül etmiş muhteşem bir şair, müstesna bir şahsiyettir. Her şeyden önce muhaliflerinin bile dürüst, çalışkan, samimi, güvenilir, sportmen, bilgili kişiliğine hayran kaldıkları yalansız, dosdoğru bir insandır.

İlim adamı bir düşünür-yazar ve şair olarak söz ve söyleme kudreti çok yüksektir. O’nun, biçim olarak aruz vezninin en başarılı şekilde kullanıldığı Safahat’ında, iman ve istiklal duyguları en canlı, en coşkun dille ifade edilmiştir. Binyıllık varoluş destanımız, özgürlük bildirimiz ve millî mutabakat metnimiz olan İstiklal Marşı, milletimizin tarihsel iddia, ideal ve heyecanını ifade etmektedir.

Akif, milletimize istiklal ilhamı vermiş, cesaret ve yorulmak bilmeyen çalışma azmiyle hepimize örnek olmuş, gönlümüzde taht kurmuştur. Bu değer, millet irfanı ve kültürüyle kaynaşmış, dönüp milletin inanç, his ve ahlakını şekillendirecek yüksek bir tasavvur ortaya koymuştur.

Şiir sanatının gerektirdiği biçim, içerik, dil ve üslup özelliklerini, kusursuz diyebileceğimiz bir yetkinlikle temsil eden İstiklal Marşı’nı okurken, bu ülkedeki varlığımızın anlamını ve dayanaklarını da, bizi geleceğe taşıyacak değerleri de kuvvetle hissederiz:

“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak!”

Milli birliğimizi güçlendiren, ulusal duygumuzu coşturan İstiklal Marşı, büyük yurt sevgimizi, paylaştığımız ortak değerleri, ortak idealimizi anlatır. İstiklal şairimizi çocuklarımıza anlatmak zorundayız. Akif’in rüyasını gördüğü Asım’ın Nesli’nin sürmesi, istikbalimiz için olmazsa olmazdır.

Eğitim-Bir-Sen olarak, şair, mütefekkir ve dava adamı Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 87. yılında hürmetle, minnetle ve rahmetle yâd ediyoruz.